Brankář Ondřej Mastný sní o startu v Lize mistrů

Brankář Ondřej Mastný sní o startu v Lize mistrů

Aleš Roll
06.08.2021
Jihlava
FAČR

Brankář reprezentace do 20 let Ondřej Mastný je hráčem slavného Manchesteru United, kde chytá za tým U23. Snem devatenáctiletého gólmana, který prošel Regionální fotbalovou akademií Kraje Vysočina, je zahrát si jednou v Lize mistrů.

Do Manchesteru United přestoupil Ondřej Mastný v šestnácti letech. Ve slavném anglickém klubu nejprve působil v týmu U18, minulou sezonu však už strávil v týmu do 23 let, který je vlastně rezervou United. O místo jedničky se tam pral s dalším Čechem, o dva roky starším Matějem Kovářem.

„Za začátku sezony jsem dost chytal, pak jsem se zranil, vykloubil jsem si prsty, což mě poslalo z branky na několik zápasů a do Vánoc už jsem se do ní nedostal. Po Vánocích se vrátil Matěj Kovář z hostování a chytal on. Já jsem se posunul na dvojku. Dál jsem ale pracoval v tréninku a ke konci sezony jsem ještě pár zápasů odchytal,“ líčí Mastný.

Na Ostrovech působí i další mladí čeští brankáři. Třeba o rok starší Vítězslav Jaroš z Liverpoolu zvolil hostování v irské lize, kde pravidelně chytá. Ondřej Mastný by o podobné příležitosti určitě také přemýšlel.

„Hrozně rád bych to zkusil. Uvidím, jak se mi bude dařit v této sezoně, když budu hrát a bude se mi dařit, tak bych to hrozně rád zkusil. Ať už by to byla taky irská liga, nebo nějaká nižší v Anglii. Moc rád bych si chlapskou soutěž vyzkoušel,“ říká.

V reprezentaci působí již od nejmladší kategorie do 15 let a v týmech U15, U16 a U18 odchytal zatím 13 mezistátních utkání. Nyní patří do reprezentačního výběru U20 trenéra Jiřího Žiláka, s nímž se v červnu zúčastnil soustředění.


Při zápasech je Ondřej Mastný hodně slyšet, spoluhráče neustále upozorňuje na dění před sebou. Sám říká, že bez této vlastnosti by se v Manchesteru United neobešel. „Je mi to vlastní, ale také to ode mě trenéři vyžadují. Musím říct, že tady s reprezentací jsem se musel trochu hlídat, abych neřekl nějaké anglické slovíčko, jak už to mám zažité. Ale nakonec to bylo v pohodě,“ usmívá se devatenáctiletý brankář z Vysočiny.

Do Anglie a také do reprezentace mu pomohla i Regionální fotbalová akademie Kraje vysočina (RFA), kde strávil celé dva roky, tedy ročník U14 a U15. „Vzpomínám na ni jen v dobrém. Byli jsme první ročník, který prošel plným dvouletým programem v RFA. Od pobytu s kluky na intru, po ranní tréninky, obědy, večeře, všechno zajištěné. Perfektní tréninky, byl jsem tam prostě spokojený,“ popisuje.

Fotbalové sny Ondry Mastného nejsou nijak neobvyklé. Velkým lákadlem je ale zejména účast v prestižní Lize mistrů. „Hrozně rád bych chytal na Manchester United, kdy teď jsem. Ale pokud to nevyjde, hlavu si z toho dělat nebudu a bude snažit hrát na nejvyšší úrovni někde jinde. Moc rád bych zažil atmosféru Ligy mistrů a v nejlepším případě bych ji chtěl vyhrát,“ uzavírá česká brankářská naděje.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS