Nejlepší angličtináři z akademií navštívili Barcelonu

Nejlepší angličtináři z akademií navštívili Barcelonu

Aleš Roll
07.12.2021
Plzeň
Č. Budějovice
Pardubice
Brno
Olomouc
FAČR

Vítězové olympiády v anglickém jazyce v rámci Regionálních fotbalových akademií FAČR dostali svou zaslouženou odměnu. Navštívili Barcelonu a viděli utkání ligy mistrů mezi FC Barcelona a Benfikou Lisabon.

Regionální fotbalové akademie FAČR nejsou jen o zdokonalování fotbalových dovedností. Z hráčů se snaží vybudovat komplexní osobnost a připravit je i na případné zahraniční angažmá. Proto důraz i na anglický jazyk.

„V akademiích to není jen o fotbale, snažíme se hráčům ukázat, že jazyky jsou velice důležité i pro jejich potenciální další vývoj a možný odchod do zahraničí,“ říká ředitel Oddělení elitní mládeže FAČR a vedoucí Úseku akademií Karel Poborský.

Každý školní rok běží v regionálních fotbalových akademiích projekt olympiády v anglickém jazyce. V aktuálním školním roce jde už o 6. ročník této dlouhodobé soutěže. Hráči nejprve vyplňují průběžné testy z anglického jazyka, pak absolvují regionální kolo a nakonec finále v sídle FAČR na pražském Strahově.

Vítěze pak čeká exkurze do jednoho z evropských velkoklubů spojená se zhlédnutím vybraného zápasu. Letos se nejlepší angličtináři z akademií vydali do Barcelony a zažili atmosféru katalánského velkoklubu.

„Olympiáda v angličtině v regionálních akademiích je úžasný nápad, díky kterému máme možnost se stále zlepšovat a rozvíjet v nejdůležitějším jazyce, angličtině, a ještě k tomu dostat za odměnu zážitek, který se v naší paměti rozhodně navždy zapíše,“ svěřuje se Dominik Žilák, absolvent RFA Jihočeského kraje.


Do Španělska se vypravili nejlepší z olympiády ze školního roku 2019/2020 spolu s těmi, kteří vyhráli v sezoně 2020/2021. To z důvodu, že v předminulém školním roce se nemohlo nikam cestovat kvůli kovidovým omezením.

Do Barcelony se tedy vydali nejlepší tři hráči z každé kategorie (U14 a U15) ze školního roku 2019/2020: Samuel Venzhöfer, Josef Jůn, Michal Holý (všichni RFA Pardubického kraje), David Toman (RFA Plzeňského a Karlovarského kraje), Dominik Žilák (RFA Jihočeského kraje), František Čejka (RFA Jihomoravského kraje).

A tito nejlepší angličtináři ze školního roku 2020/2021: Matyáš Kubrycht (RFA Plzeňského a Karlovarského kraje), Matěj Kvaček (RFA Pardubického kraje), Patrik Přibylka, Matěj Kolařík (oba RFA Olomouckého kraje). Samuel Venzhöfer a Josef Jůn z RFA Pardubického kraje byli mezi nejlepšími i v loňském školním roce.

Za vedení Úseku akademií FAČR a realizační tým se zúčastnili Karel Poborský (vedoucí Úseku akademií FAČR a ředitel Oddělení elitní mládeže), Petr Kouba (vedoucí trenérů brankářů RFA), Pavlína Kalčíková (koordinátor fyzioterapie a kondičního tréninku v RFA) a Ondřej Volšík (trenér brankářů RFA Pardubického kraje).

Třídenní výlet do Barcelony si všichni moc užili. „Moc jsem si výlet užil ve všech ohledech. Organizačně to bylo vše perfektně udělané, my kluci jsme s ničím neměli starosti. Skvělého jídla a pití v krásných restauracích bylo dost. Ubytování bylo úžasné a na skvělém místě, jelikož mi přišlo, že jsme od všeho byli kousek. Líbilo se mi, že jsme většinu času chodili a přesouvali se pěšky, protože se dá v klidu prohlížet město a člověk ho i lépe pozná,“ pochvaloval si Dominik Žilák, absolvent RFA Jihočeského kraje.

IMG_4094.jpg

První den akademická výprava přiletěla do Barcelony a poté, co se ubytovala na hotelu, se všichni přesunuli na slavný Camp Nou, stadion místního FC. Tam navštívili nádherné klubové muzeum a také část útrob stadionu.

Druhý den se hned po snídani celá výprava přesunula ke známému chrámu Sagrada Família, následovala pěší procházka k dalším stavbám proslulého architekta Antoni Gaudího, návštěva nejznámější barcelonské promenády La Rambla a Kolumbova památníku, který je na jednom jejím konci přímo u moře.

Po návratu na hotel následoval odpočinek, a protože se rozpršelo, tak i povinný nákup pláštěnek, což se ukázalo jako důležité. Zápas Ligy mistrů mezi domácí Barcelonou a Benfikou Lisabon (0:0), který začínal ve 21:00, totiž zkrápěl silný déšť. A jelikož je Camp Nou téměř nekrytý, diváci pořádně promokli.

„Největší zážitek pro mě byl vidět naživo všechny ty hvězdy. Líbila se mi také atmosféra, kdy celý stadion fandil celý zápas. Jediná škoda je, že nám při zápase pršelo, ale to bohužel nikdo neovlivní,“ hodnotí Patrik Přibylka z RFA Olomouckého kraje.

Třetí den se pak všichni brzy ráno přesunuli na letiště a čekal je spokojený návrat domů naplněný krásnými zážitky.

Návštěva Barcelony očima hráčů:

„V první řadě bych chtěl velmi poděkovat za to, že jsem dostal příležitost zapojit se do takového projektu, jako byl tento. Je to úžasný nápad, díky kterému máme možnost se stále zlepšovat a rozvíjet v nejdůležitějším jazyce, angličtině, IMG_4133.JPGa ještě k tomu dostat za odměnu zážitek, který se v naší paměti rozhodně navždy zapíše. Ještě jednou bych chtěl za vše poděkovat. Za tři dny jsem poznal spoustu nových a skvělých lidí a Barcelonu jsem opouštěl plný zážitků a zkušeností.“

Dominik Žilák, absolvent RFA Jihočeského kraje

„Myslím, že to byl skvělý zážitek a nejlepší z mého pohledu bylo, že jsme měli všechno naplánované, na nic jsme nikde nečekali, a tím jsme si to mohli maximálně užít.“

Matěj Kvaček, RFA Pardubického kraje

„Zájezd do Barcelony byl super. Každý den bylo skvělé jídlo. Největším zážitkem pro mě bylo vidět naživo všechny ty hvězdy. Líbila se mi také atmosféra, kdy celý stadion fandil celý zápas. Jediná škoda je, že nám při zápase pršelo, ale to bohužel nikdo neovlivní.“

Patrik Přibylka z RFA Olomouckého kraje


Fotogalerie:

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS